15
Novembar

NORVEŠKOJ TOKOM GLASANJA BH. GRAĐANI OSTALI BEZ GLASAČKIH LISTIĆA

Published in Svijet

Nastavljeni su problemi u izbornom danu, novinarima su se požalili građani iz Norveške koji tvrde da nisu dobili svoje glasačke listiće.

 

 
  • Mi u gradu Stavanger u Norveškoj nismo uopće dobili svoje glasačke listiće i ako smo uredno prijavljeni – glasila je poruka.

Ovu informacija provjerena je u Ambasadi BiH u Norveškoj.

 
  • Najvjerovatnije se radi o kašnjenju u poštanskom prometu, a zbog pandemije koronavirusa – pojasnili su iz Ambasade BiH u Norveškoj.

Dodali su da građani svoje glasove Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH mogu dostaviti do 25. novembra, te da im Ambasada stoji na raspolaganju, piše Avaz.ba.

Nažalost ovo nije jedinstven slučaj, isti problem zabilježen je i u Grčkoj, a o tome je bilo riječi i na današnjoj prvoj konferenciji za medije CIK-a BiH.

 

Na pitanja novinara o kašnjenju dostave izbornog materijala, predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar je kazao da je u pitanju obustava poštanskog prometa zbog „lockdowna“.

  • To je slučaj i u Grčkoj, oni su u „lockdownu“ i pošiljke su zapele u Istanbulu. Dakle nije do CIK-a BiH mi smo uputili pošiljke, dali smo mogućnost da glasaju u DKP-u. Nismo mogli uticati na pandemiju i poštanski promet – pojasnio je Bakalar.

Istočna Bosna