10
Septembar

AMERIČKOM ZAPADNOM OBALOM BUKTE POŽARI

Published in Svijet

U posljednjih 48 sati tri su osobe poginule u požaru koji je potaknula munja u sjevernoj Kaliforniji. U Oregonu su poginule tri osobe, a jednogodišnja je beba poginula dok je njezina obitelj pokušavala pobjeći od požara u državi Washington, objavila je lokalna policija.

 

Agencije
 

Najviše je požara u saveznoj državi Oregon

 

Najviše požara u zapadnim saveznim državama otpada na državu Oregon, u kojoj se 3 hiljade vatrogasaca ne može nositi s više desetaka požara. Požari su uvelike uništili najmanje pet gradova uz Kaskadne planine u Oregonu.

Istočno od Salema u Oregonu timovi za spašavanje počeli su ulaziti u uništena naselja poput Detroita, od kuda su evakuirali stanovništvo pošto vojni helikopteri nisu uspjeli evakuirati grad.

 
  • Ostanite izvan područja Detroita i Idanhe. Nemamo resursa da vas spasimo ako zapnete”, objavljeno je na Facebook stranici vatrogasne postaje Idanha-Detroit, prije nego što su vatrogasci predvodili evakuacijsku kolonu planinskim putevima.

Dvanaestogodišnji dječak pronađen je mrtav sa svojim psom unutar izgorjelog automobila, a vjeruje se da je njegova baka umrla nakon što se požar proširio područjem oko Lyonsa u Oregonu, zapadno od Detroita, nekih 80 kilometara južno od Portlanda, objavio je ured šerifa okruga Marion.

Zbog vjetrova brzine do 80 kilometara na sat požari su se širili više desetaka kilometara u satu te su se vatrogasci fokusirali na evakuiranje stanovnika, a ne na stavljanje požara pod kontrolu.

 

Guvernerka Oregona Kate Brown kazala je da se njena savezna država suočava s najvećim gubitkom ljudskih života u požarima. Mjesta Blue River i Vida u općini Lane te Phoenix i Talent u južnom Oregonu većinom su uništena.

Vlasti evakuiraju stanovništvo širom Oregona, području otprilike velikom kao Ujedinjeno Kraljevstvo.

U gradu Medfordu (okrug Marion) vlasti su uputile 82 hiljade stanovnika da napuste grad ili da se pripreme za evakuaciju.

Dužnosnici u Kaliforniji navode da je izdana naredba o evakuaciji za približno 64 hiljade ljudi u srijedu, dok se vatrogasci bore s 28 većih požara u najmnogoljudnijoj američkoj saveznoj državi.

Otprilike trećina evakuiranih je iz okruga Butte, sjeverno od Sacramenta, gdje je požar spalio više od 80.937 hektara zemljišta od 17. augusta.

 

Ostaci triju žrtava požara pronađeni su na dvije odvojene lokacije u zoni tog požara, objavio je šerif okruga Butte Kory Honea.

Najmanje 11 osoba poginulo je u kalifornijskim sezonskim požarima ove godine.

Istočna Bosna