Print this page
02
April

NENADIĆ: ZABRANJENO OTPUŠTANJE RADNIKA DOK TRAJE VANREDNA MJERA

Published in BiH

Na pres konferenciji Vlade KS i Štaba civilne zaštite premijer Mario Nenadić rekao je da Zavod za javno zdravstvo testirano KS 391 osobu, a u posljednja 24 sata obavljeno je testiranja 70.

 

 
 
 
  • U samoizolaciji je 1.700 osoba a za isto toliko je istekla samoizolacija. Što se tiče podataka MUPa KS, ukupno je 390 osoba koje je kršilo izolaciju, a u posljednja 24 sata njih 50, i to je nezadovoljavajuće stanje. Također 75 osoba je prijavljeno na biro za zapošljavanje u posljednja 24 sata – rekao je Nenadić.

Razmatrali su i dva prijedloga, a razgovarali su i o nabavci medicinske opreme.

 

  •  Ona stiže za sedam dana, a početkom iduće sedmice stiže i jedan kontigent. Tu pomoć realiziramo preko UNDP-a. Što se tiče respiratora, u narednih 14 dana ćemo dobiti još jedan kontigent respiratora – rekao je Nenadić.

Kako je dodao, imaju solikdnu količini respiratora u Kantonu i više ne brinu o broju.

 

  • Smatram da je jako važno, a o tome je Vlada kroz Kolegij raspravljala, pitanje zaštite građana KS oni koji su zbog posljedice koronavirusa pred otkazima. Vlada KS je pripremila i prirema set krakoročnih, srednjoročnih i dufgoročnih mjera. Trenutne se kativnosti provode na nadležnim institucija,a mposlocdavcima,i udruženjima. Vlada je pripremila kratkoročnu mjeru koja ima cilj sprečavanje otpuštanja radnika dok traje vanredna situacija – rekao je Nenadić.