Print this page
25
Februar

RAMIZA GURDIĆ 25 GODINA TRAGA ZA OSTACIMA SINA MEHRUDINA

Published in BiH

Proces traženja nestalih osoba u BiH odvija se sve sporijim tempom. Iz godine u godinu sve je manje pronađenih skeletnih ostataka iz proteklog rata.

 

Arhiv
 

Piše: Amela Hodžić Cviko

 

Tako je 2018. pronađeno 157 nestalih osoba, a 2019. samo 97. Riječ je o najlošijem rezultatu od 2008. godine. Kada bi bilo malo više političke volje, a malo manje sujete o tome čijih je više nestalo, i rezultati bi bili znatno bolji.

 

 

Porodice bi konačno našle smiraj ukopom svojh najmilijih. Kažu kako činjenica što ne znaju gdje su ostaci njihove djece i muževa boli jednako kao i to što su ubijeni.

 

Ramiza Gurdić 25 godina traga za ostacima sina Mehrudina.

 

Još tragam za njegovom glavom i njegovim rukama. Ali uvijek kažem da ga majka nije rodila bez glave i ruku i mnogo bi mi značilo da saznam gdje se nalazi njegova glava i ruke, kazala je Gurdić.

Ramiza je drugog sina Mustafu ukopala 2005. godine, a muža pet godina kasnije. Mislila je da neće moći živjeti s tom boli, ali, kaže, nekako preživljava. Drži je nada u koju vjeruje, a to je da će pronaći svog Mehrudina.

 

Žrtve se dijele na “naše” i “njihove”, a informacije o masovnim grobnicama se skrivaju, kažu u Institutu za nestale osobe BiH. Do sada je pronađeno 80 posto nestalih osoba.

 

Traga se za još 7.478 osoba, dva puta više nego što traže sve zemlje bivše Jugoslavije.