25
Februar

RAMIZA GURDIĆ 25 GODINA TRAGA ZA OSTACIMA SINA MEHRUDINA

Published in BiH

Proces traženja nestalih osoba u BiH odvija se sve sporijim tempom. Iz godine u godinu sve je manje pronađenih skeletnih ostataka iz proteklog rata.

 

Arhiv
 

Piše: Amela Hodžić Cviko

 

Tako je 2018. pronađeno 157 nestalih osoba, a 2019. samo 97. Riječ je o najlošijem rezultatu od 2008. godine. Kada bi bilo malo više političke volje, a malo manje sujete o tome čijih je više nestalo, i rezultati bi bili znatno bolji.

 

 

Porodice bi konačno našle smiraj ukopom svojh najmilijih. Kažu kako činjenica što ne znaju gdje su ostaci njihove djece i muževa boli jednako kao i to što su ubijeni.

 

Ramiza Gurdić 25 godina traga za ostacima sina Mehrudina.

 

Još tragam za njegovom glavom i njegovim rukama. Ali uvijek kažem da ga majka nije rodila bez glave i ruku i mnogo bi mi značilo da saznam gdje se nalazi njegova glava i ruke, kazala je Gurdić.

Ramiza je drugog sina Mustafu ukopala 2005. godine, a muža pet godina kasnije. Mislila je da neće moći živjeti s tom boli, ali, kaže, nekako preživljava. Drži je nada u koju vjeruje, a to je da će pronaći svog Mehrudina.

 

Žrtve se dijele na “naše” i “njihove”, a informacije o masovnim grobnicama se skrivaju, kažu u Institutu za nestale osobe BiH. Do sada je pronađeno 80 posto nestalih osoba.

 

Traga se za još 7.478 osoba, dva puta više nego što traže sve zemlje bivše Jugoslavije.

Istočna Bosna