24
Februar

UBORAK BLOKIRAN, SMEĆE SE PONOVNO NE ODVOZI S MOSTARSKIH ULICA

Published in BiH

Odlagalište komunalnog otpada Uborak kod Mostara od subote u blokadi drže mještani okolnih naselja i aktivisti Građanske inicijative “Jer nas se tiče”, pa se smeće s mostarskih ulica ne odvozi već dva dana.

 


Anadolu Agency
 
  • Nema nikakvih novosti. Mi i dalje sprječavamo ulaza u krug odlagališta. Policija nas pokušava slomiti i otjerati. Prijete nam privođenjem i kaznama no mi ne mislimo odustati – kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Građanske inicijative “Jer nas se tiče” Omer Hujdur.

Mještani i aktivisti već godinama traže sanaciju i zatvaranje odlagališta na Uborku za koje kažu da od početka prošle godine nema niti jedan potreban dokument za rad.

 

Tokom 2019. godine odlagalište je u dva navrata bilo blokirana zbog čega se smeće s mostarskih ulica danima nije odvozilo.

 

U prošloj godini stvar je donekle pomaknuta s mrtve točke. Osnovana je radna grupa čiji je zadatak pronalazak nove lokacije za odlagalište, a početkom ovoga mjeseca predstavljeno je šest potencijalnih lokacija.

 

Međutim, aktivisti smatraju kako cijela procedura oko iznalaženja rješenja ide presporo te traže da se postave jasni rokovi.

 

S druge strane, gradske vlasti upozoravaju kako će rješavanje ovoga problema zahtijevati puno vremena i novca, posebice zbog činjenica da već osam godina ne postoji Gradsko vijeće Mostara zbog nemogućnosti provedbe lokalnih izbora nakon presude Ustavnog suda koji je neustavnim proglasio pojedine dijelove mostarskog gradskog statuta koji se tiču izbornih pravila za Grad na Neretvi.

Istočna Bosna