15
Februar

MOSTAR: AKTIVISTI NE POSUSTAJU

Published in BiH

Građani i aktivisti okupljeni u Udruženje “Jer me se tiče” i ovog vikenda su mirnim okupljanjem i ponovnom šetnjom – ovog puta do naselja Potoci, skrenuli pažnju na decenijski problem vezan za deponiju.

 

Mostar, BiH - 15. februar 2020:Građani i aktivisti okupljeni u Udruženje "Jer me se tiče" i ovog vikenda su mirnim okupljanjem i ponovnom šetnjom - ovog puta do naselja Potoci, skrenuli pažnju na decenijski problem vezan za deponiju. Posljednjih dana špekuliše se o novim lokacijama, spominju se destinacije iznad bjelopoljske kotline, pa glas dižu mještani i nekih drugih mjesnih zajednica. Za razliku od njih koji se oglašavaju saopštenjima, građani u Livču i Vrapčićima već mjesecima protestvuju. ( Zeljko Milicevic - Anadolu Agency )
 

Posljednjih dana špekuliše se o novim lokacijama, spominju se destinacije iznad bjelopoljske kotline, pa glas dižu mještani i nekih drugih mjesnih zajednica. Za razliku od njih koji se oglašavaju saopštenjima, građani u Livču i Vrapčićima već mjesecima protestvuju.

 

  • Niko nema precizne pokazatelje ili dokaze o mjestu na kojem bi eventualno trebala biti nova deponija. Saopštenja i ponašanja ljudi u drugim naseljima su ishitrena. Smatramo da treba sačekati i vidjeti koja će lokacija konkretno biti izabrana. Također, ne možemo govoriti opširnije na tu temu dok se ne procijeni da li na potencijalnim lokacijama ikako može biti deponija. Možda nijedna od ponuđenih ne ispunjava uslove”, izjavio je predsjednik Udruženja “Jer me se tiče“ Omer Hujdur.

Današnja protestna šetnja organizovana je, ističe, kako bi se skrenula pažnja da je i dalje potrebno raditi, te da priča nije stala sa izborom šest potencijalnih destinacija.

 

  • Nakon što su nam objelodanjene lokacije, sve je stalo. Moramo djelovati kako bismo utjecali na njih i tako ubrzali proces. Želja nam je omasoviti Udruženje. Ostajemo pored deponija 24 sata dnevno, kako bismo bili sigurni da niko neće nešto započeti raditi u blizini sadašnje deponije“, dodao je Hujdur.

I danas je pored deponije dežurala patrola policije, koja je omogućavala istovar smeća i otpada na Uborku.