15
Februar

MEĐUNARODNI DAN DJECE KOJA SU OBOLJELA OD RAKA: U BIH OD KARCINOMA GODIŠNJE OBOLI OKO STOTINU DJECE

Published in BiH

Danas je Međunarodni dan djece koja su oboljela od raka. Obilježavanje ovog datuma naglašava potrebu za zajedničkim globalnim akcijama za rješavanje rastućeg izazova ove ne-zarazne bolesti. Globalno, rak djece i adolescenata prijeti pruzimanju primata od smrti uzrokovanih zaraznim bolestima, kao najvećem uzroku smrti među djecom.

 

 
 
 

Piše: Haris Silajdžić

 

Prema izvještaju IARC-a (2015), učestalost incidencije raka djece iz godine u godinu se povećava na svjetskom nivou, od 165.000 novih slučajeva godišnje do 215.000 slučajeva za djecu do 14godina, te 85.000 novih slučajeva za dobnu skupinu 15-19 godina. Mnogo više ostaje nepoznato i neprijavljeno zbog nedostatka registara raka djece u velikom broju zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

 

Dok je broj djece s rakom mnogo manji u usporedbi s globalnom incidencijom karcinoma odraslih, broj onih koji žive je znatno veći; stopa preživljavanja u zemljama s visokim prihodima doseže prosječno 84% i stalno se poboljšava čak i u područjima s manje materijalnih sredstava u svijetu gdje postoji lokalna i međunarodna podrška.

 

Prema podacima iz 2017. godine U Federaciji BIH je umrlo 10 djece i mladih (0-19 g starosti) od malignih i benignih neoplazmi  Istovrmeno je od infektivnih i prarazitarnih bolesti umrlo 9 djece.

 

Činjenice o oboljenju od raka kod djece

 

Rak je vodeći uzrok smrti djece i adolescenata širom svijeta, a oko 300.000 djece u dobi do 19 godina svake godine dijagnosticira rak.

 

  • Najčešće kategorije raka u djetinjstvu uključuju leukemije, karcinom mozga, limfome i solidne tumore, kao što su neuroblastom i Wilmsov tumor.
  • U zemljama s visokim prihodom izliječeno je više od 80% djece s rakom, ali u mnogim zemljama s niskim i srednjim prihodom (LMIC) izliječi se samo oko 20 %.
  • Rak u djetinjstvu se općenito ne može spriječiti ili pregledati.
  • Sprečavanje kobnih posljedica za djecu s rakom zahtijeva ranu i tačnu dijagnozu nakon koje slijedi učinkovito liječenje.
  • Većina oboljenja od raka u djetinjstvu može se izliječiti generičkim lijekovima i drugim oblicima liječenja, uključujući hirurgiju i radioterapiju.
  • Smrtonost od raka u djetinjstvu u LMIC-u rezultat su nedostatka dijagnoze, pogrešne dijagnoze ili zakašnjele dijagnoze, odustajanja od liječenja I smrti od toksičnosti, podaci su ovo Svjetske zdravstvene organizacije.

Povodom 15. febuara, sutra će u hotelu Hills, organizaciji Udruženja „Srce za djecu“ biti održana akademija sa izliječenom djecom.

Istočna Bosna