18
Januar

Tri Telekoma zajedno u jednom cilju: STOP medijskom porobljavanju BiH!

Published in BiH
 
 
 

Grupacija Telemach je prije tri godine napravila jasan plan kako uništiti domaće TV medije u BiH, na način da otvori vlastite TV kanale N1 i Nova BH te njima medijski “porobi” Bosnu i Hercegovinu.

 

 

To je moguće napraviti jedino ako je neka firma istovremeno i kablovski operater i vlasnik TV kanala, ali i ako je ta firma spremna da to zloupotrijebi. Najveći dio građana BiH poznaje kompaniju Telemach koja je na ovom tržištu postala glavni i ugleda vrijedan kablovski operater. Dugo vremena u BiH niko nije ni pomislio da se, iza te uspješne kompanije, krije čitava mreža firmi koje nemaju nikakve direktne veze sa kablovskom televizijom i koje su organizovane sa ciljem da ta grupacija u cjelini ovlada medijskom scenom u Bosni i Hercegovini. Vlasnici Telemacha su na području Bosne i Hercegovine otvorili svoj informativni kanal N1, a kasnije i dodatni TV kanal Nova BH gdje su vještim manevrom uspjeli pridobiti nacionalne frekvencije za pokrivanje čitave BiH tim TV programom.

 

Na jednoj strani su oslabili nezavisne komercijalne elektronske medije, koje su praktično doveli do prosjačkog štapa, jer su im nedozvoljenim ubacivanjem svojih reklama u strane TV kanale oduzeli jedina i glavna sredstva za preživljavanje, odnosno, njihov dio reklamnog kolača. Dodatno su te medije učinili potpuno zavisnim od Telemacha na način da u svoju programsku šemu ne bi uključio neposlušne komercijalne medije na teritoriji čitave BiH, a što bi u konačnici rezultiralo brzim propadanjem tog medija. Time je Telemach svoje medijske konkurente držao u šah-mat poziciji, te su oni morali da ćute dok im Telemach nezakonitom manipulacijom reklamama otima oglašivački kolač.

 

Kao da to nije bilo dovoljno, u grupaciji Telemach su osmislili i napravili sljedeće:

 

TV kanal Nova BH, za finansiranje sadržaja kojim bi se postigla visoka gledanost i potukla konkurencija u BiH, treba ozbiljnu količinu novca i to svaki mjesec, što vlasnici ove grupacije nisu bili spremni dati. Zato su se u grupaciji Telemach dosjetili da taj novac prikupe od građana primoravajući ih da tako građani sami plate TV kanal Nova BH, svaki gledalac po 1,40KM mjesečno (sa PDV-om), inače će im uskratiti prenose utakmica reprezentacija BiH u raznim sportovima kao i klubova, ali i pojedinačnih sportista iz BiH.

 

Tako su planirali da od 800 000 domaćinstava u BiH prikupe godišnje 13 400 000 KM, a u tri godine preko 40 miliona maraka!

 

Na drugoj strani, kao vodeći operater, Telemach je odbio plaćanje i najminimalnije svote domaćim komercijalnim TV stanicama, odnosno, pravo, koje je tražio za svoju Nova BH od operatera u svojoj mreži, uskratio je drugim komercijalnim TV stanicama. Tačnije, da pojednostavimo, isto ono što grupacija Telemach traži za kanal u svom vlasništvu, sa druge strane, onemogućava drugim TV stanicama u BiH u okviru operatera u svom vlasništvu.

 

Rezultat tog plana je jednostavno izračunati. Propast domaćih medija i opstanak samo Telemachovih N1 i Nova BH. Domaći komercijalni mediji  bi bili brzo dovedeni na prosjački štap.

 

Razumljivo je da nikako ne bi mogli opstati kada Telemachove dvije televizije steknu prednost vrijednu 40 miliona maraka.

 

Ne treba dosta pameti da se smisli takav plan, ali u nijednoj državi do sada nije sproveden, jer nadležni regulator iz oblasti medija u svakoj državi brine da do toga ne dođe, jer je osnovni zadatak regulatora da obezbjedi pluralitet medija, ali i jednake uslove i pravila za sve medije.

 

Zato je poznati srbijanski biznismen, kao suvlasnik grupacije Telemach, kada je osmišljavao svoj naum, za potrebe tog plana morao prethodno obezbjediti da službenici Regulatorne agencije za komunikacije BiH odustanu od zaštite medijskog pluralizma i stave se na raspolaganje grupaciji Telemach sa konačnim ciljem realizacije plana medijskog porobljavanja BiH.

 

Gledajući na nečinjenje, nezainteresovanost i nebrigu Regulatorne agencije za komunikacije BiH očito je da je taj dio plana uspio u cjelini. Ipak, iako je regulator, vjerovatno namjerno, zakazao, neko drugi je stao u interes građana, odnosno svojih korisnika i osujetio taj plan.

 

Na svu sreću građana BiH, što je više izuzetak nego praksa, tri nacionalna telekoma koji predstavljaju tri naroda u BiH (BH Telekom, HT Eronet i M;tel) su se ujedinili i odlučno rekli “NE” takvom pokušaju porobljavanja medijske scene u BiH.

 

Građani BiH mogu samo da se ponadaju da će ova sloga i odlučnost tri telekoma u namjeri da zaštite prava svojih korisnika, odnosno građana ove zemlje, potrajati. Na taj način projekat Nova BH će, ukoliko nastavi sa dosadašnjim planom, propasti, a sa tim i plan porobljavanje medijske scene u BiH.

 

Autor: SrpskaCafe

Last modified on subota, 18 Januar 2020 18:44

Istočna Bosna