05
Avgust

Dodik: Nastavit će se saradnja sa NATO-om, mi to nikada nismo ni osporili

Published in BiH

Ako ne bude formirano VIjeće ministara u roku od 30 dana, to znači, dodao je on, da je BiH u dubokoj krizi i SNSD će blokirati rad svih institucija

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je nakon devet mjeseci razgovora postignut sporazum SNSD-a, HDZ-a i SDA da se za 30 dana formira Vijeće ministara.

Dodik je rekao da sporazum odražava interese koje treba da provede buduće Vijeće ministara.

“Učinili smo sve da zaštitimo ustavnu poziciju Republike Srpske. Ovo je bio nepotrebni zastoj svih ovih devet mjeseci”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je naveo da se ovom odlukom deblokira rad Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i da je stvorena nova dinamika u okviru BiH u vezi sa radom institucija na zajedničkomm nivou, a prije svega za evropske integracije.

“Ovaj sporazum nije bio lak i prilika je da Savjet ministara bude formiran. Očekujem podršku javnosti u RS i BiH da što prije dođe do sprovođenja”, rekao je Dodik.

O zahtjevu SDA da se u sporazumijevanju i dogovaranju, po njima, obezbijedi i uputi NATO-u nacionalni plan za članstvo, Dodik je rekao da će se saradnja odvijati u skladu sa Ustavom i zakonima, uvažavajući sve nivoe vlasti.

“Mi smo se u vezi sa tim dogovorili u okviru formulacije koja se može naći u okviru tačke tri, gdje smo rekli da će se saradnja i integracija odvijati u skladu sa Ustavom i zakonima, uvažavajući sve relevantne nivoe vlasti u okviru BiH, da će se nastaviti saradnja, što mi nikada nismo ni sporili, sa NATO-om i da će se u okviru relevantnih odluka Predsjedništva, Parlamentarne skupštine i Savjeta ministara odvijati ta saradnja”, rekao je Dodik.

Istočna Bosna